Iklan Berbayar

KEPADA YANG BERKENAAN

APA YANG TERTULIS MERUPAKAN PANDANGAN PERIBADI PENULIS. TIADA KAITAN DAN SANGKUT-PAUT DENGAN MANA-MANA PIHAK. JIKA TERDAPAT KESILAPAN DAN SALAH FAHAM, PENULIS DENGAN RASA RENDAH DIRI MEMOHON MAAF.
Anda mempunyai cerita yang menarik atau pendapat yang bernas yang anda ingin kongsikan? Emailkan sahaja cerita/pendapat anda ke eyeshield21xx@gmail.com.

Followers

Google+

breast is best

Alhamdulillah...Hari ini aku mendapat sedikit mood untuk berblogging. Cuma yang menyakitkan hati ialah loading untuk membuka satu-satu blog anda semua, amat memakan masa yang melampau sehingga boleh menyakitkan hati aku. Sebagai contohnya, aku memerlukan hampir 10 mnit untuk membaca tulisan nyah berkaitan bra nya. Dan tak perlu aku terus memberi tahu tentang masa-masa yang aku habiskan menanti untuk blog-blog yang lain finish loading.

Aku telah memasang niat untuk menaip entri ini sebenarnya ketika aku berada di kolej lagi apabila aku terbaca satu artikel di The Star. Dan aku semakin tertarik untuk menaip entri ini apabila aku terbaca entri di blog Cik Nyah. Walaupun perkara yang sama namun ia isu yang berlainan.

Susu merupakan satu source untuk semua bayi mendapatkan nutrisi yang secukupnya dan susu ibu merupakan susu yang terbaik yang memenuhi keperluan bayi dalam proses tumbesarannya. Susu ibu mengandungi the right balance of nutrisi seperti lemak, protein, laktosa, vitamin, mineral dan air dan ia amat sesuai untuk bayi yang baru lahir. Malah susu ibu diberi identiti yang cukup mahal dan istimewa apabila WHO dan UNICEF mengiktiraf susu ibu dalam standard yang amat tinggi iaitu " gold standard".


Kita sememangnya telah mengetahui kebaikan-kebaikan yang terkandung dalam susu ibu. Malah ia telah dibuktikan dengan beberapa kajian yang dilakukan oleh saintis-saintis terkemuka dunia. Berikut adalah beberapa buah buku atau artikel yang berkaitan tentang kebaikan-kebaikan susu ibu.

1. Breastmilk and subsequent intelligence quotient in children born preterm by Lucas, A et al, Lancer ( 1992 )

2. Duration of breastfeeding and developmental milestones during the latter half of infancy by Vestergaard, M et al, Acta Pediatrica ( 1999 ).


3. Breastfeeding and child cognitive development by Kramer, MS et al, Archives of General Psychiatry ( 2008 )


Malah Susu ibu juga merupakan makanan otak kepada bayi-bayi. Apa yang diperlukan oleh otak bayi dalam proses tumbesaran semuanya ada terkandung dalam susu ibu sehingga susu ibu di gelar sebagai "brain building". Apa yang dibekalkan oleh susu ibu sehingga ia di gelar sedemikian?


1. Fatty acids
2. Phospolipids
3. Taurine
4. Choline
5. Zinc

Oleh itu, kaka-kanak yang baru lahir seharusnya dibekalkan susu ibu bukannya susu tepu yang dijual di pasaraya yang diperbuat dari susu lembu. Tidak hairanlah jika anak-anak kelak berperangai seperti haiwan jika susu ibu di abaikan sebaliknya digantikan dengan susu tepu buatan dari haiwan seperti lembu.



p/s : jangan hanya ingin menjaga breast anda sentiasa "montok", maka anak anda merasa susu lembu sejak lahir.



ok..aku paham

Okay!! ni adalah satu lagi antry yang aku buat secara "terpaksa" apabila aku mendapat dari pc yang aku sedang gunakan ini. Jadi kepada  Lea, rasanya entri ini juga akan sama dengan kamu kot. hik hik hik

Manusia - Eh, dah subuh dah?
Malaikat - bangunlah wahai anak Adam, tunaikan solat subuh mu .....
Syaitan - Alahhhhhh, kejaplah, ngantuk ini...awal lagi nie?.zzzzzzzz

Manusia - Nak makan, laparlah ??
Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan Bismillah... ..
Syaitan - Ahh, tak payahla... dah lapar ini !! mmm..sedapnyaaaa? .....

Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?
Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang menutup aurat..
Syaitan - Ehh, panaslah, takde style langsung, nampak kampung!!!

Manusia - Alamak, dah lewat!
Malaikat - Bersegeralah wahai manusia , nanti terlewat ke pejabat..
Syaitan - Ahhh?awal lagi?mmm..aaahh? suruh si X, punchkanlah?

Manusia - Azan sudah kedengaran.. .....
Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah menunaikan kewajipan
Syaitan - Baru pukul berapa.. rilex lah..awal lagi nieii?.

Manusia - Eh, eh... tak boleh tengok ini, berdosa...
Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat dan mengetahui !
Syaitan - Perggghh... best tu... . rugi ooo kalau tak tengok nie..

Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa
Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia..
Syaitan - Apa kau sibuk? Jangan jaga tepi kain orang, lantaklahh? ...

Manusia - Elok kalau aku sampaikan nasihat ini kepada orang lain
Malaikat - Wahai anak Adam, nasihat-menasihatil ah sesama kamu..
Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar, buat apa susah2... pandai2lah?

Manusia - aku telah berdosa..
Malaikat - Wahai anak Adam, bertaubatlah kamu,sesungguhnya Allah Maha Pengampun. .
Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh bertaubat... lagipun muda hanya sekali....rugila. ...... (kalau sempatla)

Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!
Malaikat - Wahai anak Adam, kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai Allah, berpalinglah dari jalan itu .....
Syaitan - Jangan bimbang, tiada sesiapa yang tahu...Jomlahhh?

Manusia - Uuhhh?letihnya arini..tak solat lagi nieee?.
Malaikat - Wahai anak Adam, taatilah Allah dan RasulNYA, kebahagiaan di dunia dan akhirat untukmu. Solat itu wajib bagimu...
Syaitan - Hey anak Adam, ikutilah aku,kebahagiaan di dunia (sahaja) dan kebahagiaan diakhirat (jangan mimpilah!) untukmu....

Sekarang anda mempunyai 3 pilihan :
1. Anda - Patutke aku biarkan E-mail ini tetap dalam mailbox aku.
2. Malaikat - Ingatkan pada kawan yang anda kenal (Forward E-mail ini)
3. Syaitan - Tak payahlah sebuk2


p/s : kelas dh abes... nk balik dl

Hosting Murah dan Stable

Malaysia Hosting MERCUMAYA.NET