Iklan Berbayar

KEPADA YANG BERKENAAN

APA YANG TERTULIS MERUPAKAN PANDANGAN PERIBADI PENULIS. TIADA KAITAN DAN SANGKUT-PAUT DENGAN MANA-MANA PIHAK. JIKA TERDAPAT KESILAPAN DAN SALAH FAHAM, PENULIS DENGAN RASA RENDAH DIRI MEMOHON MAAF.
Anda mempunyai cerita yang menarik atau pendapat yang bernas yang anda ingin kongsikan? Emailkan sahaja cerita/pendapat anda ke eyeshield21xx@gmail.com.

Followers

Google+

Peringatan buat yang lalai

Salam dan sejahtera....

Nampaknya cuti aku dah tak bape lame lagi ada. Dah tak sampai pun satu minggu. Tapi aku berharap esok cuti aku dah abes. Walopun aku malas stady, tapi aku tetap rajin ke kelas. Menjalani hari-hari tanpa berbuat apa-apa menyebabkan aku semakin banyak tidur. Walaupun pada hakikatnya aku tidak tidur pada waktu siang, tetapi setelah berada di rumah. aku kerap mengantuk dan ingin tidur. isjjhhhhkkk... tak best tol lah.

Ok..lupakan pasal tu dan kita ke tajuk yang ingin dibicarakan pada malam ini. Nampak gayanya aku mungkin akan kembali aktif or hyper active berblogging jika aku tidak mempunayi jadual yang ketat untuk semesta akan datang. 

Ok..dah hampir terlupa. Berpandukan kepada tajuk di atas, aku bukan ingin berlagak alim atau berilmu agama. Aku merupakan seorang yang cetek ilmu agamanya. Aku tidak mampu untuk mengajar orang lain. Walaupun Rasulullah pernah bersabda, " Sampaikan ilmu walupun satu perkataan " . Mungkin ada tersilap perkataan yang digunakan oleh aku dalam sabda Rasulullah namun maksudnya hampir sama. Aku tetap tidak layak. Isk...iskk...

Ah...Hampir terlupa lagi. 2 hari lepas aku ada berkunjung ke cyber cafe dan menggunakan salah sebuah pc. Ketika ingin membuka facebook, aku dapati ada user sebelum aku yang menggunakan  browser Firefox untuk login facebook nya. Aku tidak tahu sama ada dia save username and password tapi apa yang silapnya, beliau tidak sign out ketika mahu pulang.

Dan nasihat aku adalah, JIKA ANDA BERKUNJUNG KE  CYBER CAFE A.K.A CC, sila pastikan anda sign out terlebih dahulu sebelum meninggalkan komputer. Jika  orang selepas anda merupakan seseorang yang tidak bertanggungjawab, maka anda adalah penerima padahnya. Terutamanya anda yang bergelar WANITA, PEREMPUAN, GADIS. Jangan biarkan ia berlaku. 

Dan sebagai peringatan kepada beliau, sebelum aku " menolongnya sign out ", aku terlebih dahulu meninggal sedikit nasihat yang ak seberapa. Aku tidak ingat sepenuhnya namun bunyinya hampir sedemikian.

" Lain kali kalu guno pc di cc, jange lupo sign out sebelum keluar. Kang ade yang wat dajal. PERINGATAN!! sila sign out terlebih dahulu sebelum balik yer?!! "

Ah..aku sedikit berlaku jahat di situ. Apa-apa pun, ANDA jangan lupe untuk sign out dalam apa jua account milik anda yang mungkin akan disalahgunakan oleh orang lain. 


salam...dan chow!!!

Wujud ke doraemon?

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

ini merupakan petama kali aku update blog menerusi telefon dgn mggunakan browser opera mini. Jika mggunakan pc, amat lmbat loading tetapi mggunakan telefon lbih cpt dan pantas.

aku terbaca entri cik memey berkenaan doremon. Aku amat tertarik dan aku tggalkn sdikit komen.

jika benar doremon tu wujud, maka mesin masanya turut wujud. Akan aku gunakan mesin masa tesebut dan kembali tika aku berada di tgkatan 6 rendah dahulu. Ketika sebulan sebelum raya puasa.
Akan aku pastikan pada hari tersebut agar aku tidak ke cyber cafe seterusnya aku tidak akan berpeluang mengenali gadis tersebut.
Aku tahu, aku yang salah dan aku yang silap. Aku tidak perlu letakkan kesilapan aku atas diri gadis tersebut. Namun aku akui, perkenalan dengan gadis tersebut telah secara mendadak mengubah diri aku. Boleh aku katakan bahawa aku semakin sesat. Ya!! Aku kian sesat dan makin sesat.

Jika benar doremo itu wujud, ini yang aku ingin ubah. Banyak dosa telah aku lakukan. Banyak kesilapan telah aku buat. Aku sedar namun aku lemah bertindak berubah.

Jika benar doremon itu wujud, tidak sesekali aku bekenalan dengan gadis tersebut.

Aku minta maaf pada gadis tersebut
DAN
Aku mohon ampun darimu ya Allah.

artikel sebelom balik kelate ( Melayu merupakan minoriti di malaysia )

Salam dan sejahtera hendaknya...

Dipetik dari blog Tun Dr. Mahathir

Sebenarnya tidak ada apa-apa, itu hanya untuk menakutkan orang Melayu sahaja kerana tidak mungkin kaum terbesar di negara ini boleh menjadi minoriti di negara sendiri.

"Kalau kita lihat secara realistiknya, orang Melayu masih lagi menjadi majoriti dalam semua aspek jadi mustahil untuk menjadi minoriti," katanya.

"Hanya orang yang terdesak sahaja yang akan mengeluarkan kenyataan begitu dan ini menunjukkan beliau (Mahathir) masih belum matang dalam berfikir." - Prof Madya Dr Azmi Sharom, pensyarah undang-undang Universiti Malaya (Malaysian Insider, 17 Jun 2010).




Dan berikut pula penerangan dari Tun sendiri...

1. Saya akui yang pemikiran saya belum matang seperti yang didakwa oleh Prof Madya Dr Azmi Sharom, pensyarah undang-undang Universiti Malaya.

2. Saya lupa bahawa 60 peratus daripada 100 peratus adalah majoriti. Dan jumlah orang Melayu di Malaysia menjadikan mereka 60 peratus daripada 27 juta rakyat Malaysia. Mereka bukan minoriti.

3. Tetapi orang Melayu sekarang berpecah tiga. Kalau pecahan ini sama rata maka tiap satu puak atau parti, peratusan mereka adalah 20 peratus. Walaupun mungkin ada parti yang mendapat lebih ramai penyertaan, jumlah peratusan mereka tak mungkin 50 peratus atau lebih.


4. Angka-angka sokongan kepada PAS sahaja dalam pilihanraya menunjuk lebih 50 peratus daripada pengundi Melayu menyokongnya. Lima puluh peratus daripada 60 peratus (jumlah peratusan Melayu dalam negara) ialah 30 peratus.

5. Yang baki 30 peratus terbahagi antara UMNO dan PKR dengan UMNO mungkin mendapat bahagian yang terbesar.

6. Dilihat daripada segi keseluruhan penduduk negara, Melayu yang 60 peratus sudah terbahagi kepada tiga puak yang masing-masing mendapat peratusan kurang daripada 50 peratus penduduk, iaitu kurang daripada majoriti. Puak-puak ini pula bermusuh sesama mereka sehingga ketiga-tiga menjadi lemah.

7. Secara efektif tidak ada lagi kuasa 60 peratus pada Melayu. Permusuhan sesama mereka menjadikan mereka lemah. Kuasa mereka tidak lebih daripada jumlah mereka dalam parti-parti campuran yang mereka sertai iaitu hanya 1/3 daripada 60 peratus, iaitu hanya 20 peratus.

8. Ini menjadikan mereka, dalam konteks kuasa mengundi demokratik, puak minoriti, walaupun daripada jumlah bilangan mereka sebagai warga Negara mereka berjumlah 60 peratus.

9. Kita mudah lupa. Bala tentera Sultan Melaka jauh lebih besar daripada pasukan Portugis yang menyerang Melaka. Tetapi bala tentera Melaka kalah.

10. Bukan jumlah yang besar yang penting. Yang penting ialah keupayaan pasukan.

11. Dan tidak kurang pentingnya kepada hasil pertempuran antara Melaka dan Portugis ialah peranan Kitol dan Raja Mendeliar. Dikalangan orang Melayu yang sudah terbahagi tiga terdapat ramai Kitol dan Raja Mendaliar.

12. Jumlah semua 60 peratus. Tetapi kuasa bukan 60 peratus. Kuasa Melayu hanya kuasa minoriti. Aspek yang inilah yang dimaksudkan oleh saya yang kurang matang fikiran.
  

Dan anda sebagai pembacanya, siapakah sebenarnya yang berfikiran tidak matang..? Jika Prof. Madya Dr. Azmi Sharom berfikiran setakat sehingga 1 tahun kemudian. Sedarkah beliau bahawa Tun, selaku pemerintah negara terbaik sehingga hari ini berfikir untuk 10 tahun akan datang.

Erm....Sekali fikir, tidak mustahil jika Malaysia akan datang menjadi seperti Singapura pada hari ini. Untuk lebih kukuh alasan di atas, sila terjah blog kawie yang ini... Dan anda akan memahami mengapa masyarakat Melayu merupakan minoriti di tanah air sendiri selain faktor perpecahan parti politik yang telah di nyatakan oleh Tun sendiri.

Maka fikir-fikirkan lah wahai saudara-saudara sekalian. 

Kan amat baik jika UMNO dan PAS serta KEADILAN berada di bawah payung yang sama. Barulah benar apa yang di katakan oleh Prof. Madya Dr. Azmi Sharom yang bijak dan pandai itu.


Kata-kata keramat Hang Tuah " takkan melayu hilang di dunia"


p/s : nak buat macam mane kan? jom ke rantau panjang......

balik atau stay atau melancong?

 Salam semua

Baca tajuk pun dah tahu kan? Bermula Jumaat 18 June 2010, aku akan mula bercuti. Persoalannya adalah


Mahu balik Kelate


atau


Stay Cherating


atau


Jalan-jalan makan angin?


Sekian. Terima kasih

oh yeah

yihaaaaaaaaaaaaa~~~~

peberet team aku menang lagi...

go japan go!

yeszzzza!!!!!

yezzzaaaa!!!! 

one of my feberet team has been won!!!! 

yi haaaaaa!!!!!!!!

Kes rogol lagi


Salam dan sejahtera hendaknya.

Mengikut perangkaan yang dikeluarkan, kes rogol semakin meningkat dan kian meningkat. Tapi aku paling tak boleh dengar jika ayah rogol anak, abang rogol adik, datuk rogol cucu. Tidakkah mereka tahu, gadis-gadis tersebut adalah dari darah daging mereka sendiri? Jika langsung tiada kene mengena, kira boleh la tahan sikit. isk...benarlah dunia hampir ke penghujungnya. Akal tidak lagi diletakkan di tempat yang sepatutnya. Akal tidak lagi dijadikan panduan untuk berfikir sebaliknya meletakkan nafsu serakah sebagai ikutan.

Anda sebagai wanita, perempuan, gadis, girl dan yang seerti dengannya, Terdapat banyak cadangan diberikan agar lebih mempersiapkan diri dengan ilmu mempertahankan diri sebagai langkah untuk mempertahankan diri jika berlaku keadaan sedemikian. Jadi jangan mempersia-siakan peluang tersebut. Sertailah persatuan-persatuan seni mempertahankan diri samada silat, karate, boxing dan lain-lain sama ada di sekolah bagi pelajar-pelajar perempuan dan lain-lain tempat seperti sekolah mempertahankan diri.
PLKN juga boleh digunakan sebagai tempat yang betul untuk belajar seni mempertahankan diri. 

Namun jika anda tidak tahu dan tidak pandai atau langsung tidak pandai. Boleh juga gunakan pendapat di bawah sebagai langkah untuk mempertahankan diri.

Seorang Guru ingin mengetahui sejauh mana kepintaran murid-muridnya. Dia bertanya satu soalan kepada seorang murid perempuan.

Guru : Bila kamu bertemu penjahat yang ingin memperkosa kamu, apa yang akan kamu lakukan?
 
Murid : Saya akan menaikkan skirt saya tinggi-tinggi!
 
Guru : HAH ! (terperanjat) , lepas tu awak buat apa?
 
Murid : Saya akan suruh penjahat tu buka seluarnya.
 
Guru : Habis tu apa yang ... (Mula Khuatir)
 
Jeng! Jeng! Jeng!
 
Murid : Lepas tu, saya akan lari. Saya dapat lari laju jika skirt  saya diangkat, sedangkan penjahat itu susah nak kejar sebab seluarnya tersangkut di kaki ketika dilucutkan.. .


Sekian untuk pagi sabtu.

Mula Study Dah

Malam ni aku study bola antara afrika selatan dengan mexico di stadium soccer city...
Jom kita ramai-ramai study

review samurai high school

Sebenarnya nak buat review tentang drama japanese yang aku tengok semalam dari episod 1 hingga episod 9 ( final ) tapi tak jadi la plak. Mau tido dulu lah...

isu semasa - rejim israel

Salam dan selamat sejahtera.

Sekadar memberi pandangan atas dasar pemikiran hamba sebagai orang muda yang mungkin akan dikatakan pendek akal atau yang seerti dengannya namun hamba rasa ada benarnya apa yang bakal hamba katakan. Walau bagaimanapun, terlebh dahulu hamba dahulukan dengan ucapan mohon ampun dan maaf di atas kekasaran dan keceluparan yang bakal diluahkan.

Terus kepada motif utama, sana-sini kita lihat, sana -sini kita dengar, dan sana-sini percakapan orang, mesti tidak lari tajuknya berkenaan dengan topik Semenanjung Gaza, rejim israel, serangan rejim israel terhadap konvoi sukarelawan, dan paling utama, penahanan rakyat malaysia yang turut menyertai misi konvoi sukarelawan tersebut.

Di kaca tv, berita terutamanya turut menyiarkan pelagai berita dan isu akibat tindakan rejim israel hingga diadakan tunjuk perasaan secara aman, bantahan secara aman oleh seluruh rakyat malaysia bahkan seluruh dunia. Turut di bentangkan isu dan dibahaskan di parlimen. Tapi cukupkah sekadar tindakan sedemikian? Cukupkah sekadar mengadakan tunjuk perasaan? Cukupkah sekadar bantahan demi bantahan diadakan? Cukupkah sekadar dibahaskan di parlimen?

Hamba cukup gembira dengan apa yang berlaku di Malaysia. Bukan setakat Malaysia, organisasi antarabangsa seperti OIC dan PBB turut mengutuk tindakan rejim israel? Tapi cukupkah sekadar hanya mengutuk? Cukupkah?

Cuba bayangkan jika konvoi-konvoi tersebut menyerang balas tindakan rejim isreal yang menyerang kapal yang dinaiki mereka, sudah pasti mereka yang menyertai konvoi tersebut digolongkan dalam golongan terrorist. Pasti mereka akan dibunuh tanpa sebarang tindakan yang diambil oleh kuasa-kuasa besar dunia yang lain.

Dunia pada hakikatnya tidak mampu berbuat apa-apa. Kuasa besar dunia; Amerika Syarikat hanya menjadi boneka kepada israel. Walaupun US berada di bawah pemerintahan obama yang kononnya ingin menjalinkan persahabatan dan hubungan dua hala dengan negara-negara islam. 

Umat Islam akhir zaman walaupun mempunyai penganut yang amat ramai, namun "kekuatan" tersebut sebenarnya tiada. Musuh Islam sedikit pun tidak berasa gentar. Bahkan mereka lebih berani.

Dengan keadaan sekarang, kita hanya mampu membakar patung presiden israel seperti yang dilakukan oleh ahli parlimen ibrahim ali, hanya mampu mengadakan tunjuk perasaan SECARA AMAN, hanya mampu mengutuk dan mengutuk tindakan rejim israel. Itu sahaja tanpa sedikit pun dapat mengubah keadaan dan pendirian rejim israel untuk terus bermaharajalela.

Dengan kata lain, baiki diri dan iman. Bertakwalah kepada ALLAH dengan melakukan segala perintahNYA dan meninggalkan segala laranganNYA berpandukan SUNNAH Rasulullah. Nescaya ALLAH akan menanam perasaan gerun musuh-musuh Islam terhadap Umat Islam.

 
p/s : entri untuk diri sendiri..

tabiat

Another coming 112 hours,

Aku akan exam final untuk sem ni but apa yang aku buat sekarang? Aku tidak sedikit pun menyentuh nota-nota yang tak seberlambak budak-budak degree tapi boleh tahan lah.
Mungkin menjadi kebiasaan bagi aku, terdapat dua perkara yang sering dan selalu berlaku apabila aku akan exam.

1. PC rosak. Dan sememangnya dah rosak pun tapi telah aku baiki.
2. Akan berminat menonton. 

Ya!! aku sedang menonton sekarang. 1 anime ; one piece dan 1 jdrama. Boleh tahan jugak jdrama ni. Tajuk dia samurai high school. Disebabkan aku baru sahaja menonton, jadi masih belum dapat memberikan sinopsis. Ape-ape pun, aku layan jdrama dulu sementara 60GB one piece aku siap....
 

i'm stupid but why still using me? are you more stupid than me?

kali ini aku cume ingin bertanyakan kepada kamu semua tentang satu perkara. Ia bukan masalah atau apa pun sebenarnya. Cuma sekadar suka-suka dengan sedikit sindiran kot. Aku ada tertengok dalam list YM member-member aku, tapi salah satu status dari member-member yang online, ada satu status yang cukup menarik minat aku untuk bertanya.

Dari apa yang aku tahu dan paham, kira macam selepas di tanya lah, dia merupakan pengguna celcom broadband. statusnya berbunyi "CELCOM BODOH"

Lalu aku tanpa banyak soal, terus aku bertanya, :CELCOM YANG BODOH? HABIS MACAM MANA DENGAN ORANG YANG MENGGUNAKANNYA?"

Mungkin die sedikit beremosi dengan pertanyaan aku itu, tanpa belas kasihan terus aku di panggil BONGOK. Sememangnya dia dah marah la tu kan? Dari dulu hingga sekarang..perangai tetap tak berubah.

Apa yang aku ingin katakan ialah, kalo dah tau mende tuh BODOH misalnya, kenapa dari awal-awal lagi menggunakan celcom broadband? Tidakkah ini jelas menunjukkan ANDA seorang yang tidak membuat perbandingan terlebih dahulu? atau boleh juga aku katakan yang orang yang menggunakan celcom broadband itu LEBIH BODOH? 

Jangan kerana kita menyukai atau meminati dan memerlukannya sesuatu, kita terus menggunakannya dan membeli. periksa dahulu baik buruk, kelebihan, dan kesan-kesan. jangan sampai orang mengatakan ANDA LBEIH BODOH DARI SESUATU YANG ANDA KATAKAN BODOH WALHAL ANDA MENGGUNAKAN BARANG/ PERKHIDMATAN YANG  ANDA SENDIRI KELASKAN SEBAGAI BODOH. AMAT JELAS KEBODOHAN ANDA.


p/s : satu pertanyaan tidak sepatutnya dijawab dengan emosi. ngok!

Hosting Murah dan Stable

Malaysia Hosting MERCUMAYA.NET