Iklan Berbayar

KEPADA YANG BERKENAAN

APA YANG TERTULIS MERUPAKAN PANDANGAN PERIBADI PENULIS. TIADA KAITAN DAN SANGKUT-PAUT DENGAN MANA-MANA PIHAK. JIKA TERDAPAT KESILAPAN DAN SALAH FAHAM, PENULIS DENGAN RASA RENDAH DIRI MEMOHON MAAF.
Anda mempunyai cerita yang menarik atau pendapat yang bernas yang anda ingin kongsikan? Emailkan sahaja cerita/pendapat anda ke eyeshield21xx@gmail.com.

Followers

Google+

The Legendary Doctor-Hur Jun



This long Korean drama series is one if not the best that i had ever watched in my life. And no, this is not an exaggeration for attention. Hur Jun is really a noble non-fiction character that touches and heals the hearts of others. (Hur is a surname that can mean much and the word Jun looks to be humility in Chinese character:- So my interpretation is : Much Humility. I recently watched Paul Potts' video clips with his winning, humble demeanor, grafting attitude. Perhaps this little blog contribution can be dedicated to all and him as well, for the beauty and kindness that we all can encompass. I hope he reads this!) 

This series depicts the biography of Hur Jun, a legendary doctor, set in the past when the country was plagued with diseases and stricken with poverty, anguish, war, abound with cries of agony and sufferings. He grew up and gone astray as a son of an influential official.

He committed offenses against the country laws that condemn him to be a criminal unless pardoned by special orders, such as the emperor's. He often moved to escape the officials and finally took to a medical clinic as an apprentice to support himself and his mother. And this was the point where his spirit reached out to us all in his determination, humility, resilience, diligence, untiring efforts and integrity that began to unfold and cultivated though sheer hard work, discipline and rigorous training. This process was so tough and ingrained in his mind that he totally transformed to a sage. Not only was he extremely capable in medical terms, he learned the virtue and art of the 'Healing Heart' from his masters. Despite the various attempts by his adversaries to put him in troubles and dangers, he survived all his ordeals while keeping true to the 'Healing Heart' - a treasured mind teaching of the true doctor who heals all others without any boundaries at all cost, so much so that he would sacrifice everything to pursue his altruistic goal in his life; Even if it means giving up his family and life; till his very last breath. This very process of how he actually did this was illustrated with the different obstacles and ordeals he undertook to overcome all odds and adversaries, some of who actually became his friends.

The extent of this nobility can actually be felt and understood by a viewer who allows himself to open up and appreciate the beauty and compassionate love and all-encompassing kindness that Hur Jun promised his master to heal the sick with the 'Healing Heart' which he did.
Some of the really emotional moments include:-
  • How fervently he begged his master for his forgiveness even when he was wronged
  • How he sucked the blood pus from his patient's affected area without hesitation
  • How he insisted on helping his patients or adversaries even at the cost of his life even if they were hostile, rude, and threatening
  • How he extracted and transcript the details of his master 's organs meticulously, which was a taboo at that time
  • How he endured years of imprisonment while compiling tons of medical books for the benefit of future generations
  • How he wept for his mother, who cared for him dearly, when he came back from long imprisonment and found out she had already passed away
  • How he rushed to save the common people afflicted with epidemic disease
  • How he sacrificed his portion of food or medicine to save one more life
  • How he passed away quietly in the patients' quarters
 
    Hur Jun had 3 masters. His first teacher was one that preferred to roam in the wild so as to pursue his dream of being able to witness and understand how the human body's internal organs looked like and worked. Due to the conservative social persecution of that time viewing this as extreme disrespect to the dead and general unacceptance, he was only able to examine the corpse of wild animals. Hur Jun read and learned the basic arts of medical knowledge from his books.

    His second master was his main master at the clinic whom he spent most time with and learned the finer arts of medical arts and the 'Healing Heart' with extreme effort, who planned and had Hur Jun extracted and examined his own body parts just after his natural death.

    His third master is a monk who actually devoted his whole life to compassionate love, saving people, including the lepers patients (there was no known effective cure at that time) who he stayed to ease their suffering. Not only was he a medical master, he transmitted the Buddhist heart of kindness,'Healing Heart' to Hur Jun.

    The lady nurse companion, who was adopted by Hur Jun's main master, helped him in various ways, including teaching and sharing medical knowledge. They did not end up 'happily married ever after'. Hur Jun was already married to another lady. This is life in reality.

    The famous Korean Series of all time.

    How does this compare with Jewel in the Palace (JITP)?

    Well perhaps the lead actress in JITP was destined, but Hur Jun attained Sage hood in a single lifetime. ChangJin in JITP was happily married to her husband and had a very intelligent daughter in the ending while Hur Jun was married to his wife but he spent his last moments with his patients, and a mystery - we will never know if he ever had feelings other than gratitude for a lady doctor who watched and helped Hur Jun grew in his early years and secretly fell in love but never expressed to him and remained single....(Well, love doesn't have to be marriage or physical sex, does it? It is a feeling ...)

    Conclusion This series is truly a beauty of a gem. This isn't another typical story based on just the physical attraction of 2 beautiful people with overnight success but one that depicts the heart of a true sage. Beauty flows from within ...The music and songs accompaniments are beautifully melodious and appropriate as well....

    Such arduous hardships matched only by his unconditional persistence to heal others..And the endless tears of hardships that grew with his spirit as a doctor and sage.... I really hope more people can understand and feel his passion for saving lives just as the river flows and the wind blows....



    p/s : ini adalah jawapan kepada entry aku semalam setelah sehingga jm 3 pagi aku tanye pakcik google dan makcik yahoo tp tidak berjaya. Lalu aku teringatkan intisari rancangan. Thanks to Utusan.com.my kerana masih menyimpan helaian intisari rancangan ogos 2005 sehingga kini.
    p/s : aku terdelete la entry tittle of...???

    BORINK

    TERASA BORINK ARINI..SO BLOGWALKING JAP..KEBETULAN LINE LAJU...

    Cik Asliani

    Maap..entry tidak disertakan dengan gambar. Memang xde gambo pun.

    This Thanks dedicated to Cik Asliani

    Hari ini aku berjumpa dengan salah seorang blogger yang belajar di unimas. Pada hakikatnya aku tidak merancang untuk berjumpanya walaupun kolej aku dan dia berasal dari kawasan yang sama. Maksud aku kawasan Kemaman. Isk..memang sifat dan perangai aku yang memang pemalu untuk berjumpa dengan girl-girl yang cun-cun dan cantik-cantik ni. Jadi aku membuat keputusan, biarlah jangan jumpa lagi.

    Tapi itu hanya rancangan aku untuk tidak lagi berjumpa dengannya. Jika telah termaktub bahawa aku akan berjumpa dengan beliau, aku tetap akan berjumpa jugak kan?

    Ya!! Hari ini aku telah berjumpa dengan Cik Asliani. Aku pun tidak tahu hendak ke mana, jadi tempat paling sesuai kot di kemaman ni untuk bersembang-sembang adalah di kepsi. Ah..kali kedua aku jejak kaki di kepsi kemaman setelah 3 tahun lebih aku menetap di Cherating.

    Pada pendapat aku, aku mungkin akan kelu lidah untuk bersembang dengannya tapi sebaliknya yang berlaku. Seorang yang cukup peramah dan senang untuk bersembang. Baik. 

    Hampir 2 jam setengah juga aku bersembang dengannya. Harap-harap aku ade jodoh lagi untuk berjumpe dengan cik asliani. Seronok bersembang ngan ang.. heheeh thank to u cik asliani.



    p/s : asal ko lain ah. lam gambo nmpak lain, tgk tuan punye diri nmpak len. isk...
    p/s : wei.. umoq aku 22 kan? sape2 tak caye, tanye cik asliani. heheheh
     

    Ingat ko je yang betol?? ngok

    Salam dan slamat sejahtera..

    Makin hari makin tua, umur makin meningkat dan ingatan pun makin kurang namun alhamdulillah, aku masih inagt lagi username dan password blog aku yang pada hakikatnya aku hampir-hampir lupa. Cuma aku lebih bernasib baik kerana meng"save"kan username dan password pada browser firefox.

    Sebelum aku terlupa akan tujuan utama hari ini, jom kita terus ke topik utama yang aku ingin kongsikan bersama. Sebelum itu juga, aku ingin tegaskan di sini bahawa JIKA 1 JARI ANDA MENUNDING KEPADA SESEORANG, JANGAN KAMU LUPA BAHAWA 4 JARI KAMU MENUNDING KE ARAH KAMU SENDIRI. Aku fikir peribahasa tersebut sesuai untuk topik kali ini.

    Jika selama ini aku banyak membaca berita-berita di dada akhbar berkaitan dengan saling tuduh-menuduh dan salah-menyalah di kalangan orang Melayu dalam banyak hal terutamanya apabila berlakunya sesuatu masalah. Namun kali ini aku cukup terkejut apabila S. Vell Paari anak kepada presiden MIC dengan terang-terang menuduh UMNO adalah punca kepada segala kepincangan yang berlaku dalam MIC. Tuduhan ini seolah-olah sengaja ditimbulkan untuk menutup kesalahan sendiri.

    Pelik ah sekarang nih, ke memang dah jadi trend? Ade je masalah, mesti nak tuduh sana tunding sini. Mesti nak salahkan orang lain. Silap diri sendiri taknak mengaku. Isk..tak faham aku dengan orang-orang sekarang ni. Mungkin ingat diri sendiri semua betul kot. Orang lain punya semua salah.

    Agaknya die lupe kot. Dia tuduh 1 keburukan orang lain walhal dalam masa yang sama dia juga tunjuk 4 keburukan diri sendiri. Berbelit punya orang. 



    p/s : Ingat la wei, skali ko kate at orang, 4 kali ko kate kat diri ko sendiri...


    Salam.

    Selamatkah Pengguna Streamyx???

    Hari ini aku ingin bercerita tentang sesuatu yang tidak baik yang sedang aku lakukan dalam memenuhi masa lapang yang sememangnya tidak lapang pun. Ia sebagai satu backup untuk aku gunakan apabila aku memerlukan kelajuan internet yang lebih tinggi. Walaupun jika sesuau kawasan mengalami ke"selow"an kelajuan sama ade untuk download, upload, interface dan loading website, namun jika menggunakan account yang lebih laju maka kelajuan akan sedikit bertambah.

    Okay, apa yang aku cakapkan di atas adalah berkenaan sesuatu yang absalutely illigal dan boleh dikategorikan sebagai mencuri kot. Jika tidak salah aku, mencuri boleh dikatakan sebagai mengambil atau menggunakan sesuatu barang atau apa sahaja bentuk tanpa keizinan daripada pemiliknya. Iyakan? Apa yang aku sedang cakap kan ini ialah berkenaan dengan meng"hack" account streamyx milik orang lain berdasarkan kepada IP.

    Bagaimana untuk hacking account streamyx milik orang lain? Ia senang sahaja bagi yang sudah biasa dan agak senang juga bagi yang sedang atau baru sahaja mencuba. Terdapat beberapa langkah yang perlu dilakukan. Langkah-langkah adalah seperti berikut:-
     

    2. Sila check kita punya range ip (pengguna streamyx sahaja). Jika anda tidak mengetahui apakah range ip anda, sila klik di sini

    3. Kemudian masukkan range ip anda di angryip. Contohnya range IP saya adalah 118.100.50.149. Jadi anda boleh masukkan range IP dari 118.100.50.1 kepada 118.100.50.250. Seterusnya adalah klik pada icon sebelah start dan kemudiannya  tick kan [ / ]  pada scan port diikuti masukkan port 80. Akhir sekali sila klik start untuk scan IP-IP streamyx yang hidup.Lihat rajah di bawah. 


    4. Hasil daripada scan tadi, boleh dilihat seperti rajah dibawah. Selain icon yang berwarna merah, lain-lain ip boleh digunakan. 

    5. Copy IP-IP tersebut dan seterusnya paste di browser internet explorer. Tidak semua IP-IP tersebut akan terus membawa kepada router. Apa yang kita ingin cari ialah router sahaja seperti yang di bawah ini.


    mana2 yg ada tulis ‘DB102′ atau ‘D-Link’ ke ‘Zyxel’ atau seperti yang diatas "TD" merupakan router-router. Anda hanya masukkan username dan password sahaja. berikut adalah username dan password yang biasa digunakan berdasarkan kepada model modem.

    untuk DB102
    U: tmadmin
    P: admin
    D-link biasa pakai
    admin
    admin
    VIKING
    root
    root
    ade 2 jenis
    VIKING
    admin
    password

    1. ZTE modem
    * IP Address: 192.168.1.1
    * Username: ADSL
    Password: expert03
    * Username: ZXDSL
    Password: ZXDSL
    * Username: admin
    Password: telekomst
    2. KASDA modem:

    * IP Address: 192.168.1.1
    * Username: admin
    Password: telekomst
    3. ArtNet modem:

    * IP Address: 192.168.1.1
    * Username: admin
    Password: telekomst
    * Username: admin
    Password: admin
    * Username: admin
    Password: password

    4. Triz modem:
    * IP Address: 192.168.1.1
    * Username: admin
    Password: aaaaaaaa

    5. Aztech modem:
    * IP Address: 10.0.0.2 OR 192.168.1.1
    * Username: admin
    Password: blank
    * Username: admin
    Password: password
    * Username: admin
    Password: admin

    6. Billion modem:
    * IP Address: 192.168.1.254
    * Username: admin
    Password: password

    7. Huawei modem:
    * IP Address: 192.168.1.1
    * Username: admin
    Password: admin

    8. Hyundai HSE-220 Modem:
    * IP Address: 192.168.1.1
    * Username: ADSL
    Password: ADSL
    * Username: admin
    Password: ADSL
    * Username: root
    Password: root

    9. Riger DB102:
    * IP Address: 192.168.1.1
    * Username: tmadmin
    Password: tmadmin

    10. TP-LINK MODEM / ADSL2 / ROUTER:
    * IP Address: 192.168.1.1
    * Username: admin
    Password: admin

    6. Berikut adalah rajah selepas anda memasukkan username dan password yang betul berdasarkan modem ape yang digunakan. Berikut merupakan modem jenis BILLION.



    Anda pasti dapat lihat username untuk account streamyx bagi IP tersebut kan tetapi anda tidak tahu apakah password yang telah ditetapkan. Untuk kebiasaan, password yang digunakan pada awal permulaan streamyx ialah tmnet123 , password , tm123 , abc123. Namun bagaimana jika pemilik account streamyx tersebut menukar passwordnya?

    7. Sila download Asterisk password recover kat http://www.lostpassword.com/f/downloads/ariskkey/ariskkey.exe  dan seterusnya install. Running asterik password recover dan klik recover. Password akan tertera. Ia hanya berfungsi pada browser internet explorer sahaja.


    killer9@streamyx - tmnet123
    lover8@streamyx - 123456  2MB
    mimiehaw@streamyx - tmnet123
    syawana@streamyx - 660802
    aw_kb@streamyx - abc123 
    hwken87@streamyx - tm5349
    bombaiph@streamyx -  csm123

    SELAMAT MENCUBA KEPADA YANG INGIN MENCUBA. DAN JANGAN LUPA UNTUK SHARE BERSAMA. KAN SHARING IS CARING~~~~
    *credit to akob



    Itu Janji DIA

    Dari Tanah Kita Datang, Kepada Tanah Kite Kembali. Janji ALLAH s.w.t, Yang Hidup Pasti Mati. Marilah kita sama-sama mensedekahkan kalungan al-fatihah untuk arwah. Moga hidupnya di alam yang kekal lebih bahagia.

    Salam Takziah Buat Keluarga Arwah.
     

    Hosting Murah dan Stable

    Malaysia Hosting MERCUMAYA.NET