Iklan Berbayar

KEPADA YANG BERKENAAN

APA YANG TERTULIS MERUPAKAN PANDANGAN PERIBADI PENULIS. TIADA KAITAN DAN SANGKUT-PAUT DENGAN MANA-MANA PIHAK. JIKA TERDAPAT KESILAPAN DAN SALAH FAHAM, PENULIS DENGAN RASA RENDAH DIRI MEMOHON MAAF.
Anda mempunyai cerita yang menarik atau pendapat yang bernas yang anda ingin kongsikan? Emailkan sahaja cerita/pendapat anda ke eyeshield21xx@gmail.com.

Followers

Google+

Sukan pun dipolitikkan mereka

2 comments
Assalamualaikum.....dan salam jumaat

Seperti yang dah kita sedia maklum, akhirnya persoalan terjawab jua apabila pasukan negara bimbingan K. Rajagopal akhirnya kandas di separuh akhir apabila kalah 0 - 2 kepada Thailand di laman lawan dengan agregat keseluruhan, skuad Harimau Malaya tewas 1 - 3 kepada Thailand. Walaupun kita tewas kali ini, peluang masih ada untuk kita buktikan pada musim yang akan datang. Usahlah terlalu kecewa dan sedih.

Namun, terdapat peristiwa lawak yang penulis lalui semasa menonton perlawanan timbal balas di restoren berhampiran tempat tinggal penulis. Tempat tinggal penulis sememangnya terkenal dengan penyokong parti pembangkang. Yang lawaknya, ada seorang pakcik yang mempertikaikan warna jersi skuad Harimau Malaya yang berwarna biru. Katanya itu warna BN. Nasib tidak pecah perut penulis ketawa. Hahahahah... Dangkalnya pemikiran penyokong parti pembangkang. Itupun hendak dipolitikkan.

Gelagat pakcik tersebut semenangnya lawak. Dari awal perlawanan, beliau sentiasa pot pet pot pet menyuarakan ketidakpuasan hati terhadap pengadil dari Korea yang asyik meniup wisel jika pemain Malaysia yang melakukan walaupun sedikit kesalahan sebaliknya jarang-jarang meniup wisel keramatnya jika terdapat pemain Thailand yang bertindak kasar. Sekali lagi kami ketawa.

Setelah pasukan Thailand menjaringkan gol ke 2, penulis dapati pakcik tersebut telah tiada. Mungkin terlalu kecewa dengan persembahan pasukan negara dan mungkin juga pakcik tersebut tidak dapat menrima kenyataan kekalahan tersebut..

Penulis tertanya-tanya juga, apa yang penulis nampak, setiap kali perlawanan bola sepak berlangsung, penyokong yang memenuhi stadium hampir keseluruhannya adalah orang Melayu. Di manakah penyokong-penyokong cina? Berbeza jika kita bandingkan perlawanan dan kejohanan badminton, stadium dipenuhi dengan penyokong-penyokong Melayu dan cina. Adakah kerana badminton didominasi hampir 100% pemain cina yang menyebabkan mereka ke stadium untuk memberikan sokongan, berbanding hanya pemain Melayu dan India sahaja yang membarisi pasukan bola sepak?

Kita orang Melayu tidak kira apa jua bidang sukan, sama ada ada atau tidak orang melayu membarisi mana-mana skuad sukan, kita tetap bertandan ke stadium untuk memberikan sokongan yang padu. Sebaliknya tidak bagi orang cina. Boleh dikatakan mereka hanya akan berpusu-pusu ke stadium jika satu-satu jenis sukan itu didominasi oleh kaum cina. Itulah hakikat yang berlaku di Malaysia sekarang. JADI, siapakah yang sebenarnya rasis?

Terdapat seorang facebooker yang penulis kenali, membuat sedikit lawak di wall facebook penulis. Bagaimana status yang di post oleh penulis berhubung dengan perlawanan bola sepak separuh akhir kedua Piala AFF Suzuki 2012 dikaitkan dengan Najib dan Rosmah yang tidak bertudung. Penulis tertanya-tanya, apa kaitan sehingga beliau berkata sebegitu. Beginikah mentaliti penyokong yang terlalu fanatik dengan pebangkang sehingga semua perkara pun mahu dikaitkan dengan UMNO, mahu dikaitkan dengan BN, mahu dikaitkan dengan DS Najib dan bininya Rosmah. APA KAITANNYA?

Adakah kerana anda kecewa kerana kekalahan Harimau Malaya? 

Gagal untuk install Windows 8. Mohon bantuan.

1 comments
Assalamualaikum... dan salam berhujung minggu.

Setelah sekian lama penulis menyepi, hari ini penulis kembali lagi. Setelah "mood" yang dicari tidak menjelmakan diri. 

Kali ini, penulis bukanlah ingin berpolitik cuma sekadar memohon pertolongan dari pakar-pakar yang mungkin mengetahui  jalan penyelesaian kepada masalah penulis. 

Penulis mencuba untuk install Windows 8 dalam partition berasingan di laptop kesayangan penulis tetapi gagal. Untuk pengetahuan semua, berikut adalah partition yang terdapat dalam laptop penulis.


Penulis mencuba untuk install Windows 8 ke partition F:Win8, tetapi gagal. Penulis hanya dibenarkan untuk install di partition C sahaja iaitu partition dimana OS sedia ada adalah Windows 7. Berikut adalah reason yang diberikan mengapa Windows 8 tidak boleh di install selain di partition C.


Jadi, penulis mohon jasa baik pembaca-pembaca sekalian berkongsi maklumat bagaimana untuk menyelesaikan masalah ini. 

Terima kasih.
 

Selamatkan WIFI anda dari dicerobohi

0 comments
Assalamualaikum dan selamat pagi.

Hari ini penulis ingin memberi sedikit tips kepada pemilik-pemilik wifi berkenaan keselamatan dari sebarang pencerobohan dan kecurian line wifi anda semua. Jadi secara amnya, penulis bukanlah mahu berpolitik dalam entri ini.

Bagaimana untuk mengelak wifi dari dicerobohi tanpa izin kita sedangkan kita telah meningkatkan tahap keselamatan dengan menggunakan password yang mungkin panjang berjela mahupun menggunakan WPA/WPA2. Kononnya jika menggunakan WEP, password wifi kita memang senang di "crack" dan mereka dengan sesuka hati menggunakan wifi tanpa mengeluarkan wang untuk membayar bil streamyx setiap bulan.

Bagi pengguna persendirian, apa yang perlu anda lakukan ialah seperti berikut.



  1. Langkah pertama adalah Logon ke http://192.168.1.1 dan seterusnya memasukkan username dan password. Bagi pengguna streamyx yang menggunakan modem D-LINK seperti penulis, default username dan password adalah tmuser ataupun tmadmin.


2. Paparan web adalah seperti di atas selepas anda login. Terus klik advanced untuk ke paparan wireless setting yang membolehkan kita edit apa yang perlu.


3. Setelah paparan seperti berikut terpapar, maka klik sahaja butang Advanced Settings. Lain-lain modem mungkin berlainan cara namun yang pasti, carilah wireless settings. Itu sahaja.


 4. Pergi ke bahagian ssid  dan edit 2 perkara di sini. Pertama tick kn bahagian visibility status dari visible kepada invisible. Dengan ini pengguna lain yang berniat untuk menceroboh wifi untuk kegunaan mereka tanpa meminta kebenaran dari anda tidak akan perasan kewujudan wifi anda. Yang kedua, sila edit Max Clients. Anda perlu pastikan berapa orang user di dalam rumah anda. Jika hanya anda seorang sahaja dan anda menggunakan 2 device seperti smart phone dan laptop, set kan sahaja kepada 2. Dengan ini, pencuri-pencuri yang lain sudah pasti tidak dapat menggunakan wifi anda walaupun mereka tahu kewujudan wifi anda malah turut mengetahui password yang anda gunakan. Cuma pastikan anda sentiasa On kan kedua-dua device tersebut.



5. Segalanya selesai setelah anda klik apply. Maklumat-maklumat yang diubah tadi akan disimpan.

Bagaimana? Senang sahajakan untuk melindungi dan mengelak pencuri-pencuri daripada menggunakan wifi kita tanpa meminta kebenaran. Adakah mereka boleh kita laporkan kepada pihak polis dan mendakwa atas kesalahan mencuri, menggunakan wifi yang kita langgan dan bayar setiap bulan tanpa meminta kebenaran daripada kita terlebih dahulu?

Oh..sebelum terlupa, jika paparan web 400 - BAD REQUEST. Refresh sahaja page tersebut.



Klik SHARE dan LIKE jika anda meminati.

LELONG!! Signal King 16000000G 48dBi untuk dijual RM50.00/unit

0 comments
Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari ini penulis sekali lagi bukannya mahu menerbitkan entri berunsur politik sebaliknya penulis mahu mendedahkan kepada umum yang mungkin tidak seberapa ramai yang mengetahui akan kewudujan gadjet ini.

Apa yang menggusarkan penulis adalah, terdapat beberapa golongan remaja masa kini sudah tidak mempunyai daya usaha untuk maju dan hanya mahukan sesuatu tidak kira apa jua bentuk SECARA PERCUMA. Adakah kita boleh salahkan pihak pembangkang ( PR ) yang hanya pandai menanam dan memberi harapan kepada rakyat Malaysia terutamanya kepada Orang Melayu untuk mendapatkan sesuatu secara percuma. Mereka menjanjikan hampir banyak perkara untuk diberikan secara percuma asalkan rakyat mengundi mereka semasa PRU ke 13 nanti. Ops.. penulis terlupa bahawa entri kali ini untuk tidak menyentuh berkaitan politik. Maaf ye.

Mendapatkan sesuatu secara percuma adalah tidak salah sebenarnya. Itu adalah satu kebaikan untuk semua sebenarnya kerana kita tidak perlu mengeluarkan sejumlah wang dan kita boleh gunakan bahagian wang tersebut untuk sesuatu yang lain. Namun apabila semua perkara dijanjikan dengan percuma, maka sudah pasti akan rasa malas dan rasa tidak perlu bertanggungjawab. Hanya kerana semua perkara boleh diperolehi dengan percuma.

Penulis ingin memperkenalkan kepada anda semua para pembaca, kini sudah tersebar luas di negara kita satu teknologi yang hanya dijual sekitar RM 100 sehingga RM 200 untuk setiap satu. Pengguna hanya perlu mengeluarkan sejumlah wang untuk kali pertama sahaja untuk mendapatlkannya dan akan mengeluarkan sekali lagi wang jika didapati rosak dan perlu mendapatkan yang baru. Peralatan ini adalah keluaran Negara China dan Taiwan.


2 produk tersebut adalah Wifi Sky dan Signal King yang pada asalnya digunakan untuk menarik signal wifi dan menstabilkan kelajuan. Ini kerana terdapat pihak yang menyediakan access wifi secara percuma. Namun kewujudan 2 produk tersebut disalahgunakan oleh hampir majoriti pengguna yang mengambil jalan mudah dengan "crack" dan "hack" wifi jiran-jiran untuk kegunaan diri sendiri tanpa perlu meminta kebenaran terlebih dahulu.












Kita semua tahu kegunaan software Back Track dan juga Beini adalah untuk hack dan crack password wifi. Hanya dengan beberapa klik dan beberapa minit menunggu, maka kita akan dihidangkan beberapa wifi dengan passwordnya sekali. Tanpa meminta izin untuk menggunakan wifi yang bukan kita bayar, tidakkah itu kita namakan sebagai MENCURI?








2 produk tersebut tersangatlah mendapat sambutan terutamanya dari kita warga ISLAM MELAYU hanya untuk mendapatkan internet percuma. Ya!! semenangnya percuma di dunia tapi tentu sekali TIDAK diakhirat. Jika ianya digunakan dengan betul, tidak ada masalahnya. Cuma bukan digunakan untuk MENCURI internet orang lain.

Apabila kita lihat, satu-satu wifi tersebut disertai dengan password, maka ia bukannya untuk kegunaan orang ramai.



Klik LIKE dan SHARE jika anda meminati.

MyKad palsu dengan maklumat Original?

0 comments
Assalamualaikum dan selamat siang semua...

Penulis terpanggil untuk menjawab persoalan yang ditimbulkan oleh blogger PRO PEMBANGKANG yang sememangnya kita ketahui sama sahaja dengan Pembangkang yang hanya pandai mencari kesalahan kerajaan dan akan menunding jari meletakkan kesalahan yang memang mereka lakukan terhadap kerajaan. Jadi, tidak kira siapa yang buat salah yang PASTInya kerajaan yang tetap dipersalahkan.

Penulis bukannya ingin mengatakan bahawa kerajaan tidak pernah berbuat salah dan sesekali tidak ingin menunding jari ke arah pembangkang selaku PENYEBAR FITNAH yang mengatakan kerajaan menjual RM 1 000.00 untuk sekeping MyKad PALSU semata-mata mahu mendaftarkan subjek tersebut sebagai pengundi yang langsung layak mengundi pada PRU13 nanti.



Begitulah mentaliti yang diasuh dan digilap oleh pembangkang kepada setiap rakyat Malaysia terutamanya Penyokong mereka. Mereka sanggup melakukan apa sahaja taktik dan cara malah lupa bahawa cara mereka itu sebenarnya SALAH di sisi undang-undang dunia mahupun AKHIRAT kelak semata-mata mahu meracuni fikiran rakyat dengan harapan rakyat akan benci kepada kerajaan yang sedia ada dan akan menyokong mereka.

Anda boleh membaca 3 jalan cerita yang berlainan dengan 1 matlamat iaitu terus menuduh dan menyalahkan kerajaan dengan harapan semua rakyat Malaysia membenci kerajaan.






Di sini penulis ingin menceritakan sedikit kisah yang hampir sama dengan ketiga-tiga cerita di atas. Beberapa tahun yang lepas, penulis mengenali seorang lelaki warga Indonesia yang datang ke Malaysia untuk bekerja di tapak-tapak projek pembangunan. Penulis mengenali beliau ketika berada di Kangar, Perlis. Beliau pada awalnya mendakwa sebagai orang Sabah dan bekerja di Kangar. Kononya mencari rezeki. Namun setelah diasak dengan pelbagai soalan dan sedikit ugutan untuk report polis, akhirnya beliau mengaku membeli IC dari satu sindikit di Kuala Lumpur. IC tersebut jika diperiksa dengan JPN, didapati sememangnya original. 

Bagaimana warga Indonesia tersebut boleh memiliki IC Original walhal ianya dibeli dari sindiket? Dan penulis cukup pasti, jika disemak dengan SPR, pastinya beliau boleh mengundi.

Jika warga Indonesia tersebut ditangkap polis sekarang dan berita WARGA INDONESIA MILIKI MYKAD PALSU DIBERKAS terpapar di dada akhbar, PASTI Blogger Pro Pembangkang akan mengeluarkan entri UMNO-BN JUAL IC KEPADA WARGA ASING KERANA TERDESAK UNTUK BERKUASA.

Bukankah itu yang akan terjadi? Sedangkan kita sering mendengar saban hari berlakunya kecurian, samun, ragut dan saban hari jugalah mangsa-mangsa tersebut ke balai polis untuk membuat laporan dan saban hari jugalah mangsa-mangsa tersebut ke JPN untuk membuat MyKad yang baru.

Ke mana pula MyKad-mykad yang hilang tadi pergi? Pergi Melancong? Sudah pasti akan dijual kepada sesiapa yang mahu ataupun dijual kepada sindikit untuk mendapatkan sidikit wang. Jadi MyKad yang sama tadi juga akan dijual kepada warga asing dengan menggunakan nama dan nombor MyKad yang sama dengan ubahsuai gambar sahaja.

Jadi tidak hairanlah jika kita semak sama ada dengan JPN mahupun SPR, maklumat-maklumat seperti yang tertera pada MyKad PALSU tersebut wujud di pengkalan data JPN dan SPR. Cuma yang membezakan antara MyKad Palsu dengan Original adalah gambar sahaja.

Penulis yakin, jika pemilik asal MyKad yang digunakan oleh warga Indonesia yang penulis kenali beberapa tahun lepas di Kangar pasti terkejut kerana memiliki seorang lagi isteri di Kangar. Dan mungkin juga akan ada anak. Maklumlah, dah kawin takkan nak tengok sahaja.


UNTUK MENGETAHUAN ANDA PARA PEMBANGKANG, kami tidaklah SEBODOH itu untuk termakan dakyah-dakyah fitnah kamu. TERNYATA LEMBU SHAHRIZAT LAGI CERDIK DARI ANDA.





Klik LIKE dan SHARE jika anda meminati.

Tun dah, Hashim Jasin dah, Nik Aziz bila lagi?

0 comments
Assalamualaikum dan salam zulkaedah..


Tun Mahathir dah letak jawatan.


Pesuruhjaya Pas Perlis pun dah umum taknak bertanding.




Nik Aziz pula bila nak pencen?


Klik Like dan Share jika berminat.

Abdul Kadir Syiekh Fazdil mendengar Suara ALLAH??

0 comments


Benarkah seperti apa yang didakwa oleh Abdul Kadir Syeikh Fadzir bahawa beliau telah mendengar suara ALLAH S.W.T ? Apa yang pasti, penyokong pembangkang tanpa mempersoalkan kesahihan adakah benar itu suara ALLAH akan terus mempercayai kata-kata Abdul Kadir tanpa sidikit rasa was-was.

Telah banyak diceritakan kisah-kisah ilmuan dan ahli-ali ibadah terdahulu yang menyatakan bahawa telah mendengar suara Allah yang meminta mereka melakukan sesuatu yang akhirnya telah membawa mereka kepada kesesatan. Kerana suara tersebut hanyalah suara dakyah dan hasutan dari Syaitan yang dilaknat oleh Allah. Itu adalah kesesatan yang nyata.

Marilah sama-sam kita berdoa agak kita tidak terjebak di dalam golongan yang sesat. 



Klik LIKE dan SHARE jika anda meminati.

Anwar sama taraf dengan Rasulullah?

0 comments
Assalamualaikum dan selamat hari Malaysia...

Penulis tertawa apabila membaca salah satu komen di facebook. Ketawa bukan kerana lawak komennya tetapi ketawa kerana mentaliti beliau yang terlalu taksub dengan bekas banduan pujaan nya mungkin. Penulis bukannya melarang beliau meminati mahupun menyokong bekas banduan pujaan beliau. 


Penulis tertanya-tanya bagaimana seorang yang berpelajaran seperti beliau boleh menyamakan bekas banduan tersebut dengan nasionalis-nasionalis negara dan nasionalis luar negara seperti Aun San Suk Kyi di Myanmar, Jose Rizal di Filiphina, dan Mandalela yang sememangnya ditakuti. 




Malah yang lebih teruk boleh meletakkan taraf bekas banduan pujaannya setaraf denganNabi Yusuf A.S dan Rasulullah S.A.W. Adakah ini ajaran yang diberikan oleh pujaan hati beliau terhadap penyokong-penyokongnya? Jika begitu, UMNO dan BN usah bermimpi untuk mendapatkan sokongan undi semasa PRU ke 13 nanti.



Penulis teringat satu video di youtube berkenaan dengan seorang Ostaz yang layak menasihati dan kaunseling isteri orang lain di bilik hotel pada jam 2 pagi yang menyatakan bahawa bekas banduan tersebut hanya perlu lulus satu lagi ujian ( kes liwat saiful ) untuk melayakkan diri menjadi Imam Mahadi yang akan menyatukan umat Islam di seluruh dunia. Tapi apa yang penulis tahu, penulis lihat semakin berlakunya perpecahan dikalangan orang Islam di Malaysia.

Apa-apa pun, tak perlu terlalu taksub dengan seseorang even orang tersebut seseorang terutamanya sesama makhluk. Sealim mana pun manusia tersebut, pasti akan ada kecacatannya dan kekhilafan. Jika anda mahu taksub, taksublah kepada ALLAH yang pastinya anda tidak akan menyesal.




Klik LIKE dan SHARE jika anda meminati.

Mengapa hanya motorsikal? Ini tak adil!

0 comments
Assalamualaikum dan selamat hari Malaysia....

Hari ini rakyat Malaysia berbangga menyambut Hari Malaysia, hari penubuhan Gagasan Malaysia yang ke 49. Penulis melihat, di tempat penulis terdapat perarakan sempena menyambut hari penubuhan Malaysia. Setiap rakyat menyertai perarakan tersebut.

Namun apa yang penulis tidak berpuas hati adalah tindakan abg-abg dan pakcik-pakcik POLIS yang kelihatan secara luarannya cukup tamak dan tidak memikirkan langsung apa perasaan orang ramai yang melihat. Itu belum lagi dikira perasaan orang yang terlibat dan menjadi "mangsa".

Yang lebih menyakitkan hati, mengapa hanya motorsikal yang ditahan, di"check" lesen dan "road tax". Manakala kereta lori di biarkan berlalu tanpa sedikit pun menahan dan "check" lesen mereka. 









Kita semua tahu, mereka-mereka yang menunggang motorsikal adalah mereka yang kurang berkemampuan dan boleh dikategorikan miskin. Jika mereka kaya dan banyak duit, sudah pasti mereka memandu kereta saat itu bahkan mungkin BMW ataupun Lamborghini.

Jika abg-abg dan pakcik-pakcik POLIS mahu menahan mereka, biarlah adil. Tahanlah sekali kereta, lori, bas dan lain-lain kenderaan. Hanya kerana ingin cepat mengeluar sehelai kertas kepada penunggang motorsikal atau terus mendapatkan sekeping not kertas, mungkin tercatat angka 50, maka hanya motorsikal yang menjadi mangsa. ITU TIDAK ADIL

Apa-apa tindakan dari pihak polis mestilah adil. Barulah orang ramai tidak mempertikaikan tugas anda. Barulah orang ramai akan menyangjung anda sebagai anggota polis yang bertanggungjawab. Penulis bukannya mahu menidakkan tugas polis tetapi mereka sepatutnya bertindak adil. Jangan hanya menyasarkan kepada penunggang motorsikal sahaja.

 Andai penulis adalah Pengarah JPJ, penulis akan mansuhkan Lesen B2. Motorsikal dibawak 200cc tidak perlu lesen untuk ditungganggi dengan beberapa syarat yang perlu diikut.



Klik LIKE jika anda bersetuju dengan pendapat penulis.

GEMPAR!! Kamen Rider Hibiki dihadapkan ke Mahkamah.

0 comments
Assalamualaikum dan selamat hari Malaysia

Masih ingatkah anda kisah JPM diserang oleh seorang lelaki dan seorang wanita bersenjatakan pedang samurai? Kenalkah anda semua akan wanita ini? Mereka adalah orang yang sama.



Apa yang lebih menggemparkan berkenaan wanita ini adalah, ternyata beliau merupakan seorang yang cintakan keamanan dan untuk mencapai tahap keamanan yang diinginkan sehingga membawa beliau ke JPM bersama dengan pedang samurai di tangan dan "mengamuk" tak tentu pasal.

Dan identiti beliau yang sebenarnya adalah...


Dan berikut adalah motor yang sentiasa sinonim dengan watak setiap kamen rider tetapi terlebih eksklusif apabila turut bersama dengan pemandu.



Kamen Rider Hibiki kini menetap di Malaysia setelah Jepun dilanda pelbagai bencana alam.


Berbeza pula dengan artikel ini, Presiden PERKASA mengatakan PAKATAN adalah seperti angan-angan mat jenin. Bagi penulis pula, mat jenin itu adalah seorang bekas banduan iaitu Anwar Ibrahim.

Klik LIKE jika anda meminati.

Al-Quran Read Pen yang Awesome!!!

0 comments
Assalamualaikum dan selamat hari Malaysia...

Zaman moden kini sudah tiada alasan untuk mengatakan tidak dan susah belajar al-quran. Tidak kira untuk mengeja setiap patah ayat mahupun bacaan secara terus semakin mudah dan cepat untuk dikuasai.

Jika ketika awal tahun 2000, kita dihidangkan dengan buku Iqra' iaitu satu kaedah mudah untuk golongan kanak-kanak mahupun dewasa untuk menguasai al-quran dengan mudah dan pantas. Maka setiap tahun bertambah ramai kanak-kanak yang khatam al-quran. Itu belum dikira kanak-kanak yang khatam Muqaddam.




Ketika berbelanja di pasar pagi semalam, penulis berpeluang melihat seorang jurujual sedang menunjukkan cara-cara menggunakan pen digital untuk mendengar bacaan secara mengeja dan bacaan terus untuk setiap ayat. 




Sama-samalah kita beramal.

Bagaimanapun, penulis seperti biasa akan ke gerai yang menjual surat khabar. 2 akhbar yang penulis beli ialah Utusan dan Harakah. Bagi penulis, kita tidak sepatutnya hanya mendengar disebelah pihak sahaja. Jadi, Harakah dan Utusan adalah akhbar pilihan. Keadilan? Tidak terlintas untuk membuang duit RM2 hanya untuk mendapatkan beberapa helai berita yang bagi penulis penuh dengan penipuan.

Apa yang penulis nak tanya ialah, jika orang melayu diwajibkan menyokong PAS, bagaimana pula dengan nasib penulis yang kini sudah tidak akan memberi undi kepada PAS selagi PAS bersama PKR dan DAP? BERDOSAKAH?


Klik LIKE jika anda berminat. 

Harimau kena "BAHAM"!!

0 comments
Assalamualaikum....dan selamat hari Malaysia.

Kalau dulu kita selalu dengar cerita harimau baham binatang yang lain (mangsa) tapi kali ini kita dengar pula cerita harimau yang kena baham. Adakah harimau tidak lagi ditakuti pada zaman ini? Jika begitu, harimau sekarang sudah tidak ada taring lagi, kalau ada pun mungkin dan tumpul. Gigit dah tak lut. 

Jadi kesudahannya, kita perlu tukar harimau tersebut. Mungkin boleh guna tikus ke. Tikus sekarang amat digeruni lebih-lebih lagi tikus bandar. Besarnya boleh mengalahkan kucing. Cuma tidaklah sebesar harimau.





Kalau sebelum ini, krisis demi krisis berlaku dan kita sering menyalahkan pihak pentadbiran setiap kali pasukan Harimau Malaya kalah. Namun penulis tidak pernah nampak jurulatih yang disalahkan. Dulu kita dengar ramai pihak mendesak presiden FAM, Sultan Pahang supaya meletak jawatan. Tapi rasanya tidak pernah dengar Rajagopal didesak letak jawatan.


Pada pandangan penulis, jika hendak disalahkan apabila kalah dalam perlawanan, maka babitkan semua dari pucuk pimpinan teratas sehinggalah kepada pemain. Jangan hanya meletakkan kesalahan pada satu pihak sahaja.

Apa-apa pun, bola itu bulat dan kita tidak tahu bagaimana kesudahannya selagi "game" tidak selesai. Tapi yang pasti, Malaysia kalah berdepan dengan Vietnam dengan 0 - 2. Itu hakikat yang terpaksa kita terima.

Parlimen bubar hari khamis ini?

0 comments
Assalamualaikum dan selamat malam.....

Ura-ura menyatakan bahawa parlimen akan dibubarkan dalam masa yang terdekat. Bermacam-macam jenis alasan dan pelbagai tarikh dianggarkan bahawa parlimen akan dibubar. Namun sehingga ke hari ini, ke saat ini, tarikh untuk DS Najib mengumumkan tarikh keramat masih menjadi teka-teki dan belum juga terjawab.

Bermula dengan bulan Mac yang dikatakan bahawa DS Najib akan membubarkan Parlimen, maka bising dan berhembur tuduhan-tuduhan yang meletakkan pelbagai syarat jika ingin diadakan pilihanraya ke 13. Serangan pembangkang yang meletakkan kesalahan demi kesalahan di atas bahu JPN dan SPR yang dikatakan membantu jentera pilihanraya BN untuk menang mudah dengan meletakkan pengundi-pengundi hantu di kawasan strategik dengan perbezaan 2 angka terakhir kad pengenalan.

Walaupun hanya segelintir pemilik nombor kad pengenalan yang tampil memberi kenyataan bahawa walaupun mereka mempunyai nama yang sama tetapi berbeza 2 angka terakhir kad pengenalan, itu sudah cukup untuk menyatakan semenangnya tidak mustahil akan ada lebih dari 2 orang yang mempunyai nama yang sama dengan perbezaan 2 angka terkakhir kad pengenalan.

Serangan diteruskan lagi dengan menuduh Pengerusi SPR dan Tim. Pengerusi SPR sebagai ahli UMNO sepanjang hayat. Alasan menyatakan mereka sepatutnya tidak menyebelahi mana-mana pihak dalam menentukan siapa bakal memerintah negara itu sememangnya tepat. Mereka seharusnya berkecuali tanpa menyokong mana-mana pihak. Ternyata mereka sekali lagi HAMPA apabila nama dan nombor ahli UMNO yang namanya sama dengan 2 individu tertinggi dalam SPR sebenarnya milik orang lain walaupun mereka mempunyai nama yang sama. Berikut adalah contoh hantu-hantu yang mengacau semasa setiap kali musim pru.


Penulis mula tertanya-tanya, adakah 2 nama yang sama di atas adalah hantu? Jika hantu, penulis syorkan supaya Pakatan Pembangkang terutamanya Pas Kawasan Cherating pergi ke Cherating, Kg Bukit Palas, Jalan yang menghala ke Kem PLKN Cherating untuk menyoalsiasat dan tangkap terus pun boleh. Sudah pasti mereka akan buat tidak endah dan buat tidak tahu. Kerana mereka tahu salah seorang pemilik nama Abdul Razak bin Awang Ngah merupakan orang kuat Pas Cherating. Masakan mereka mahu bertindak.

Kini, timbul lagi persoalan dalam berteka-teki bila akan pilihanraya akan diadakan. Bagi Mustafa Ali, setiausaha Agung pas meramalkan pilihanraya akan diadakan pada bulan November. Sejak bila Mustafa Ali pandai meramal. Tok bomoh ke?



Berlainan pula dengan Nik Aziz yang lebih cerdik berbanding setiausaha agung pas, beliau tidak kisah bila akan diadakan pilihanraya cuma yang penting rakyat memberi sokongan kepada PR. Oh..penulis tidak sesekali akan memangkah PAS lagi jika PAS masih bersama PKR dan DAP. 


Kalau penulis kata hari khamis ni DS Najib akan bubar Parlimen, ada orang percaya tak? heheeh


Anda mungkin juga meminati
1. Jangan berpolitik menggunakan kepala lutut 
2. Nik Aziz bersetuju untuk membentuk kerajaan perpaduan PAS-UMNO 
 
Klik LIKE jika anda meminati dan komen jika anda punya cadangan yang lebih baik. 

Salam Merdeka ke 55 dan PR jadilah pembangkang yang baik.

0 comments
Assalamualaikum dan salam MERDEKA ke 55...

Setiap tahun, menjelang sahaja 31 Ogos, pasti negara akan menyambut hari kemerdekaan dengan penuh gilang-gemilang dan meriah. Bermula dengan percikan bunga api yang cantik pada jam 0001 setiap kali munculnya tarikh keramat 31 Ogos. Dan ia akan diikuti dengan upacara perbarisan pada keesokan harinya. Namun terdapat beberapa orang yang menyatakan ketidakpuasan hati berikut sambutan hari merdeka pada tahun ini tidak semeriah tahun-tahun yang lepas terutamanya pada zaman pemerintahan Tun Mahathir sebagai perdana menteri.





Penulis merasa berbangga dilahirkan sebagai rakyat Malaysia. Penulis bersyukur sehingga hari ini negara sentiasa aman dan makmur. Semoga Malaysia akan terus diberkati oleh ALLAH S.W.T sebagai sebuah negara Islam.

Penulis terjumpa satu artikel yang agak menarik dan boleh difikirkan sejenak untuk dikongsi bersama. Penulis mendapati secara keseluruhan blog tersebut lebih berkisar tentang kisah penulis blog itu sendiri, kisah masakan, keluarga dan teman-teman. Penulis merasakan beliau mungkin terpanggil untuk memberi sedikit komen@pendapat beliau berkenaan dengan sambutan hari merdeka.


Penulis tidak salahkan salah seorang pengomen di blog tersebut yang cuba meluahkan apa sebenarnya yang beliau mahukan dengan meletakkan diri beliau sebagai wakil anak-anak muda negara. Penulis bukan tidak bersetuju dengan komen beliau sebaliknya apa yang penulis lihat, beliau hanya pandai mengomen dan mengkritik tanpa memberikan idea-idea yang menarik berkenaan apa yang beliau mahukan. Penulis faham, beliau hanya pandai membangkang dan hanya pandai mengkritik. 

Apa sahaja yang kerajaan lakukan, beliau pasti akan mengkritik dan memberi komen yang negative. Beliau pasti mempunyai pemikiran yang hanya tahu mengkritik. Jadi, usah kita bimbang, selagi kita rasakan apa yang kita lakukan adalah betul dan tepat, teruskanlah kerana mereka tetap akan mengkritik dan terus mengkritik. Apa yang kita lakukan akan tetap dan akan setiasa salah dan silap. Umpama kisah dua beranak ( anak dan ayah ) dengan seekor keldai.



Itulah hakikatnya mereka sebagai pembangkang. Mereka tidak menggunakan kepakaran dengan membangkang secara positive yang akan membetulkan apa kesilapan yang berlaku dengan memberikan point-point dan idea-idea bagaimana untuk membetulkan kesilapan yang berlaku.


Dengan kata lain, mereka reti bangkang apa sahaja yang kerajaan lakukan yang tidak memihak kepada mereka. Itu sahaja pointnye. Maka kita yang seharusnya menolak mereka. Mereka hanya tahu untuk dapatkan kuasa. Selagi tidak berkuasa, selagi itulah mereka bangkang, mereka sabotaj.

Anda mungkin juga meminati  

1. Cip anti-ponteng solution untuk tracking Anwar 
2. Anda mahukan perubahan oleh janji palsu? 

Sila LIKE jika anda bersetuju. Komen jika anda bangkang

Perubahan tidak semestinya sentiasa lebih baik

0 comments
Assalamualaikum..dan salam merdeka....

Sememangnya cukup bagus apabila mempunyai seorang guru yang mengambil berat terhadap pelajar-pelajarnya bukan sekadar memberi tunjuk ajar dalam subjek pelajaran bahkan turut memberi tunjuk ajar dalam menghadapi cabaran hidup mendatang. Itulah drama dari Jepun, Great Teacher Onizuka  ( GTO ) .

Bagaimanapun, penulis beranggapan GTO edisi diperbaharui 2012 ini tidaklah sebagus GTO versi Takashi Sorimachi yang memegang watak Onizuka Ekichi yang lebih emotional, lebih lawak dan sedikit aksi yang tidak keterlaluan. jalan cerita yang tidak terlalu cepat dalam satu-satu episod dengan cara pemakaian yang santai dan tidak keterlaluan.


Berbanding dengan GTO versi 2012, Akira yang memegang watak utama sebagai Onizuka pada pandangan penulis yang kurang sesuai. Mungkin kerana cara berpakaian, watak yang nampak sedikit muda dan nada suara yang kurang sesuai. Walaupun dapat kita lihat kesungguhan menyelami watak sebagai guru tetapi seolah-olah terdapat kecacatan atau ketidaksesuaian dalam meghayati watak. 

 

Penulis tetap memilih GTO versi Takeshi berbanding versi Akira. Apa-apa pun, pandangan anda semestinya berbeza dengan pandangan penulis. Bagi mereka yang pernah menonton GTO versi Takeshi, cuba anda layannnnn pula versi Akira, versi 2012. Mungkin anda akan mempunyai pendapat yang sama atau mungkin juga anda lebih meminati edisi diperbaharui.




Begitu juga dengan perubahan yang dilaung-laungkan oleh Anwar Ibrahim dan pengikutnya, belum tentu lebih baik dari sekarang yang terbukti terbaik terutamanya dari seseorang yang nak sangat jadi PM.


Sekian..selamat menonton.


 Anda mungkin juga meminati:

1. Malaysia : Sejahtera tanpa PR 

Hosting Murah dan Stable

Malaysia Hosting MERCUMAYA.NET